Skip to main content

GRATIS E-BOK

Fra den anerkjente psykologen
Lisbeth Holter Brudal

Et essay om nær-døden-opplevelser
og Trygve Gulbranssens
forfatterskap.

Hva er en nær-døden-opplevelse?
Er det «normalt» å ha en nær-døden-opplevelse?
Hva skjer etter at man har hatt en nær-døden-opplevelse?

Boken beskriver fire eksempler på en slik erfaring av å være nær døden. Et eksempel er den verdensberømte norske forfatteren Trygve Gulbranssen (1894-1962). Han har skrevet tre bøker om Bjørndal-familien som levde på 1700 -og 1800-tallet. I boken argumenteres det for at Gulbranssens nær-dødenopplevelse har hatt stor betydning for forfatterskapet hans og deler av det han skriver er selvbiografisk.

I en personlig håndskrevet dedikasjon i en av bøkene sier han:

“Et og annet i denne boken opplevde jeg den gang jeg omkom på Hardangerjøkulen i påsken 1919. At jeg lever i dag skyldes et under. “

(Ikke tidligere publisert.)

LAST NED ESSAYET GRATIS HER

Visste du at...

hymnen Amazing Grace, som er skrevet av den engelske poeten og presten John Newton, ble til etter at Newton hadde en nær-døden-opplevelse da skipet han var om bord i var nær ved å forlise? Amazing Grace er selvbiografisk. Den ble utgitt i 1779 og spilles ca. 10 mill. ganger i året rundt om i verden.

LAST NED
BOKEN
GRATIS

Tilbakemeldinger

«Du skriver imponerende godt, og jeg har nytt å lese det. Jeg hørte din stemme hele tiden.»

«Du får leserne dine med deg – meg også, i høy grad!»

«Dette er spennende og original lesning. Det er fint, synes jeg, at du skriver så oppriktig om hva boken har betydd for deg.»

«Spesielt synes jeg din vinkling med de tre spørsmålene, som du går dypt inn i og som du derigjennom gir leseren mye stoff å tenke på, er god og klok.»

«Veldig godt skrevet! Har ikke selv lest Gulbranssen men fikk litt lyst nå.»

«Empatisk lesning får mening gjennom dine eksempler.»

«Dette er en vakker kjærlighetserklæring til Trygve Gulbranssens forfatterskap.»

«En klargjøring av på hva en nær-døden-opplevelse kan bidra med i et forfatterskap, beskrevet på en innsiktsfull og vàr måte i essayet.»

OM FORFATTEREN

Lisbeth Holter Brudal er født og oppvokst i Oslo. Hun er gift og har to barn og 5 barnebarn. Hun er spesialist i klinisk psykologi og har en doktorgrad fra Det medisinske fakultet i Oslo fra 1981. Lisbeth Holter Brudal har publisert 18 bøker. Noen av bøkene er oversatt til svensk, dansk, finsk, engelsk og russisk. Som nyutdannet psykolog fattet hun tidlig interesse for fødselspsykologi. Hennes første bok Å få barn ble utgitt i 1979. Den kom i 4 opplag og ble oversatt til svensk og finsk. 

Resultatene fra den egne doktoravhandlingen Psykiske reaksjoner hos kvinner og menn i tilknytning til fødsel, som delvis var finansiert av Nordisk ministerråd, var grunnlaget for at Lisbeth Holter Brudal startet Institutt for Tokologi (læren om fødsel) og Familiepsykologi (ITF) i 1985. Hun var leder av ITF til 2009. Samme år overførte hun instituttet til en nær kollega som videreførte arbeidet med fødselspsykologi. I en årrekke var Lisbeth Holter Brudal fast veileder og kursleder i fødselspsykologi for norske og svenske psykologer. 

Lisbeth Holter Brudal har videre stor faglig interesse for menneskets evne til empati. I 2016 bygget hun opp Institutt for Empatisk Kommunikasjon (IEK) og utviklet en egen kommunikasjonsmetode. Hennes lærebok Empatisk Kommunikasjon. Et verktøy for menneskemøter ligger på Amazon (Empathic Communication. The Missing Link) og ble i 2015 rangert som «Amazon Best-Selling Author – Emotions and Feelings». 

Jubilanten har i en årekke drevet egen praksis og arbeidet som førsteamanuensis ved Psykologisk institutt i flere år. I 1995 mottok Lisbeth Holter Brudal en pris fra Fødsel i Fokus og i 2007 ble hun tildelt Norsk Psykologforenings mediapris. I 2011 ble hun tildelt H.M. Kongens medalje i gull. 

I dag arbeider Lisbeth Holter Brudal som leder av Institutt for Empatisk Kommunikasjon og som forfatter og skribent.

LAST NED
BOKEN
GRATIS

© Lisbeth Holter Brudal 2020